
De Van der Hoeven Kliniek is een centrum voor klinische forensische psychiatrie. De behandeling richt zich op het verminderen van de kans op terugval van patiënten. Daarvoor biedt de kliniek zorg op maat: ze behandelt waar mogelijk en begrenst waar noodzakelijk. Intensieve samenwerking met ketenpartners bij de overdracht speelt hierbij een belangrijke rol. De kliniek heeft twee vestigingen in Utrecht en een in Amersfoort (De Voorde) en kent drie specialisaties:
TBS
KIB (Kliniek Intensieve Behandeling)
Long Care voor zowel TBS- als KIB-patiënten

De kliniek doet zelf al jaren onderzoek naar recidive en gaat in 2013 een belangrijke bijdrage leveren aan het landelijk onderzoek. We halen deze resultaten onder meer omdat we veel investeren in risicotaxaties en beschermende factoren voor patiënten. De kliniek biedt een goede infrastructuur om deze beschermende factoren tijdens de behandeling te versterken. Werk is een belangrijke beschermende factor. Zo zijn er binnen de muren van de kliniek negen erkende werkplaatsen waar tbs’ers aan de slag gaan. Met de door ons ontwikkelde SAPROF (Structured Assessment of PROtective Factors) onderzoeken we die beschermende factoren. De SAPROF wordt internationaal gezien inmiddels breed ingezet.

Binnen 2 jaar gaat 43% van onze patiënten op begeleid verlof. Dit tegen een landelijk gemiddelde van 26%. In 2012 had 80% van onze patiënten een vorm van verlof. Het overgrote deel van de patiënten mag naar buiten omdat het goed gaat in de behandeling. Het hoge percentage verlofmachtigingen gaat gepaard met een laag aantal incidenten en onttrekkingen. Dit toont aan dat op verantwoorde wijze met verlof wordt omgegaan. Ook bij de jaarlijkse uitstroom van 10-15% staat de veiligheid voorop.

De netwerkbegeleiders melden het als een patiënt terugkeert naar de maatschappij en toetsen het verlof aan de belangen van de slachtoffers. Als het slachtoffer daar behoefte aan heeft, zorgen ze voor contact met de dader. Al in 2011 startte een werkgroep van het ministerie van Justitie en Veiligheid over landelijk slachtofferbeleid. Wij namen deel aan deze werkgroep die in 2012 landelijk slachtofferbeleid ontwikkelde. Onderdeel van deze werkwijze is dat slachtoffers betrokken worden bij de behandeling, zeker als ze hun relatie met de dader willen voortzetten.

Zo ontwikkelden we de FAM, een onderzoekslijn van de risicotaxatie speciaal voor vrouwen. Ook startten we twee onderzoekslijnen naar pedofilie en ernstige zedendelicten. Voor deze doelgroep ontwikkelen we ook nieuwe risicotaxaties.

Met deze methode kijkt men zowel bij diagnostiek als behandeling naar de criminogene factoren, ofwel de factoren die het meest bepalend zijn voor recidiverisico. Daarmee kunnen we heel gericht en efficiënt inzetten op wat het beste werkt voor iedere individuele patiënt. In 2012 zijn al onze behandelaars opgeleid in de What Works-principes.

Van oudsher loopt de Van der Hoeven Kliniek voorop als het gaat om het creëren van nieuwe doorstroom- en uitstroomvoorzieningen. Daarvoor werken we intensief samen met ketenpartners als beschermd wonen- en GGZ-instellingen. Op locatie De Voorde bieden we long care voor tbs’ers die uit de longstay komen, en voor mensen met een Rechterlijke Machtiging.

Hoewel we officieel slechts 48 plaatsen hebben, namen we in de piek van 2012 56 mensen op in de KIB. We vinden het noodzakelijk deze mensen een behandeling te bieden. De zorgverzekeraar merkt dat mensen die in de KIB hebben gezeten, vaak makkelijker teruggeplaatst kunnen worden bij een verwijzer of via de KIB rechtstreeks uitstromen naar beschermd wonen. Daar profiteert de samenleving van mee; met een veiliger straat en minder agressie naar hulpverleners.

Ook moeilijk plaatsbare tbs’ers stromen via de long care voorziening van de kliniek uit naar de reguliere GGZ.